Kinnasand tillhör den exklusiva gruppen av klassiska svenska textilföretag och var under sin storhetstid känt över hela världen för sin högklassiga design och kvalitet.

Man har jobbat med flera kända designers där Ulrica Hydman Vallien kanske är mest känd för oss idag.

Den äldsta byggnaden är från 1873 och startades som Kinna Sand Mekaniska Väfveri. Verksamheten sprang ur förläggarverksamheten och grundaren Claes Håkansson var son till en av de största förläggarna, Håkan Andersson på Kronogärdet i Fritsla.

1931 togs Kinna Sand över av Majoren Sven Engdahl som gift sig med sin kusin, Claes Håkansson dotter. I samma veva bytte fabriken namn till AB Claes Håkansson men bytte tillbaka till AB Kinnasand 1955 när Sven Engdahl Jr tar vid.

Under Engdahls era växte Kinnasand och blev känt över hela världen för sina fina gardiner och speciella designspråk. Familjen Engdahl var också mycket omtyckt av de anställda och man tog hand om de anställda. Det var under Gustav Engdahl Jr som Kinnasandstapeten togs fram och en klassiker föddes.

Tiderna för textilfabriker blev sämre i Sverige och 1987 bytte Kinnasand ägare till Polarator och Stikkan Andersson. Stikkan var känd som musikmakare och skördade stora framgångar med bl a ABBA och Ted Gärdestad och har också instiftat det världskända Polarpriset.

Polarator sålde sedan företaget några år senare till Proventus, ledd av Robert Weil, en känd industriman som drev företaget i ytterligare 10 år.

2004 köpte Kvadrat Kinnasands varumärke och Sanden Textiles uppstod som en producerande enhet. Kinnasand som varumärke lever kvar än idag men produktionen lyckades man dessvärre inte få lönsam och väveriet med gardintillverkningen lades ner.

Tapettillverkningen fanns ju kvar och Kinnalin Tapet och Logistik bildades som en renodlad tapettillverkare och levererade lingarnstapet till Kvadrat under varumärket Novalin.

Kinnalin har sedan hankat sig fram som löntillverkare t o m 2020 då Svealin lanseras som ett eget tapetmärke och Kinnalin har nu framtiden i egna händer.

Dags för oss att skriva nästa kapitel.

Tidslinje över vår historia

1873

Kinna Sands Mekaniska Väfveri startade

1931

AB Claes Håkansson

1955

Kinnasand AB

1987

Polarator och Stikkan Andersson

1993

Proventus och Robert Weil

2004

Sanden Textiles AB

2008

Kinnalin T o L AB

2020

Lansering Svealin

En helt egen tapetkollektion lanseras under namnet Svealin.